I LOVE WIKIPEDIA!
Quan estic content, a vegades, em venen les ganes d'explicar coses.
En tot cas, aquest pont he tingut la sort de poder anar a la vall de Núria amb uns amics, i entre d'altres molts privilegis, hem pogut veure un cel, de nit, SORPRENENT!
S'afegeix a això, o al revés, que l'Unai té el bon costum d'enviar-me fotografies de l'espai. Totes són precioses, innegablement, però n'hi ha unes que m'agraden especialment. Es diuen Clusters.
Cluster ve de l'anglés i vol dir conjunt, agrupament. Els astrònoms quan en parlen es refereixen a agrupacions que poden trobar en l'espai. Com que a l'espai tot és enorme, els clusters astronòmics no són d'àtoms, són de dimensions astronòmiques, haha. Clusters són conjunts de galàxies agrupades. Són enormes. Són Preciosos. Són realment increïbles.
Que et diguin que en una galaxia hi ha de deu milions a tres bilions d'estrelles, bé.
Que de punta a punta d'una galaxia estàndard, a la velocitadíssima de la llum es tardi 56000 anys, impressiona.
Que et diguin que hi ha moltes galaxies, et deixa una mica perplex.
Ara bé, quan veus UN Cluster amb un nombre de galaxies que va des de cinquanta a mil galaxies. Al·lucines.
Les imatges parlen per si soles:
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap060824.html
En podeu veure més anant a imagtes google i escrivnt Cluster...
o millor si aneu aquí.
Els Clusters s'agrupen en Superclusters, que són grups de Clusters. Es calcula que en el nostre univers poden haver 10 milions de Superclusters.
Som bastant petits, haha.
6 comentaris:
A mi no els clusters no son els objectes cosmics k mes magraden pero si k estik dacord amb k son enormes i increïbles. A mi m'agraden per k al veure tantes galaxies amb totes les estrelles k contenen krek k hi ha moltes provabilitats de k hi hagi vida en una dakestes estrelles. Fins i tot potser k existeixi un civilitzacio la llastima es k si existis el contacte seria practicament impossible. Aixo si, si ells ens estan mirant el k veurien probablement es la formacio del sol o de la terra. O sigui estarien veient el passat una consequancia de k la llum no tingui velocitat infinita. K hi farem.
Bueno em sembla k e feet un bon comentari i no et pots keixar.
Dimarts Roger Penrose no si pot faltar.
"Hay 400.000 millones de estrellas...sólo en nuestra galaxia. Si sóIo una de cada millón tuviera planetas...si sólo en una de cada millón hubiera vida...y si sólo en una de cada millón hubiera vida inteligente...habría literalmente millones de civilizaciones.
Si no fuera así...¡cuánto espacio desaprovechado!"
Jodie Foster - Contact (1997) - Robert Zemeckis
Sobren paraules...Innegable.
Ven cert tot el k as dit es coneix com a equacio de drake
per mes informacio http://es.wikipedia.org/wiki/Ecuaci%C3%B3n_de_Drake
No entenc molt bé la frase del socrattes.
Si el Jodie diu que només un milió de cada 400000milions d'estrelles tingues vida, no surten milions de civilitazacions, sinó 400000 planetes.
Després repeteix varies vegades: si solo en una de cada millon... però sempre fa referencia a a estrelles, i a primera vista pot semblar que digui: Hi ha 400.000 milions d'estrelles, només en la nsotra galaxia. Si només una de cada milió tingues planetes, si només un de cada milió de planetes tingues vida, si només una de cada vida fos inteligent, i haria literalment milions de civilitzacions.
Insiteixo, això és el que em sembla que algú podria pensar, però no diu això, ni molt menys. Sempre fa referència a les estrelles.
Si bé es veritat que hi ha milioníssims de galaxies.
Evidenment aquestes premises no porten a cap conclusió sobre el nombre de civilitzacins que hi hauria d'haver a la galaxia. No es pot dir:"si només una petitíssima part...", deixant-se enganyar perquè la part és molt petita i pressuposant que es tira pel cap baix, NO.
Evidenment aquest espai no habitat no està desaprofitat, i aqui és on arriba la colonització espacial, que amb sort veuran els nostres fills.
Contestant al segon comentari de l'unix:
L'equació de Drake? dir-li equacio a aquesta especulació és una mica ofensiu. (no ho dic per tu, eh). Si us llegiu l'article veureu que tot son idees i presumpcions. La veracitat per tant és molt qüestionable.
Recomano llegir l'article d'habitabilidad planetaria de la wikipedia. On un pot llegir i sorprendre's, per exemple, al adonar-se que tenir un gegant gasos proper (en el nostre cas Jupiter) és decisiu pel desenvolupament de la vida en un planeta. I meravellar-se amb altres coses més que confirmen la Terra com un lloc especialment especial :D.
tot i això, vull que quedi constància que la meva posició respecte el tema és radical: evidenment hi ha vida extraterrestre.
Per una raó molt senzilla que he volgut donar a entendre en el post: l'infinitat d'estrelles és superior a l'enorme quantitat de caracteristiques que defineixen la Terra com a planeta apte per la vida.
I pensar que fa temps només hi havia atoms d'hidrogen...mira que són macos els atoms d'hidrogen...tant simples.. tant, ah!
gràcies pels comentaris :) són comparables als àtoms d'hidrogen... alguns per la bellesa i altres per la simplicitat ¬¬...
bromes apart. merci.
p.d Unai, m'encanta la teva observació del fet que la velocitat de la llum (c) no és infinita i es seves consèqüencies a nivell de comunicació entre civilitzacions. Molt bona.
ppd tinc un dubte, perquè al teu blog escrius que i en el meu "k" ¿?¿?
pppd: ho sento, sóc un torracullons, us aprecio molt i tota la resta són bajanades.
Billions, en anglès no és el nostre bilió (1 milió de milions), sinó 1.000 milions. Pots veure la traduccio al català a
http://www.apodcatala.com/0608/apod060824.htm
Hola jgirop!
Tens raó, però em sembla que jo ho he citat bé, perquè quan he dit que hi havia fins a bilions d'estrelles ho he dit perquè a l'article de galaxy de la wikipedia anglesa surt 10^12.
En qualsevol cas al link que em pases no veig res relacionat!
:S
No sé exactament per què ho deies,
fins aviat!
Publica un comentari a l'entrada