dilluns, de desembre 18, 2006

Marató


No m'agrada que les coses no es diguin pel seu nom. Bé, a vegades sí. Però quan es parla de coses tant serioses NO. Sisplau.

El que dic és que la marató no pot abanderar-se de la causa de la solidaritat. I menys d'aquestes maneres.
En aquest tríptic es pot llegir (en majúscules): "si vols que l'Anna visqui, llegeix aquest tríptic."
 
I aquest fulletó, recentíssim, diu:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Em sembla a mi que és bastant clar que tots som solidaris. I que tots volem salvar l'Anna. Però no tots som solidàris a la mateixa escala. Per exemple, puc celebrar un gol jo sol. O puc celebrar-ho amb el que m'ha fet la passada (el defensa de l'equip contràri, haha). No en serio. Puc celebrar-ho amb el que m'ha fet la passada, seré solidàri, compartiré la meva joia amb ell. També puc celebrar-ho amb tot l'equip. Seré encara més solidàri, compartiré la felicitat amb tot l'equip, o encara més, amb tota l'afició. Instintivament (quasi), li dedicaré el gol a un company lesionat, perquè vull compartir la meva alegria, sobretot amb els que passen un mal moment.

Si estem a l'estació esperant un amic. I puja una dona amb uns pantalons vermells a un altre tren, i just abans que es tanquin les portes li cauen dos billets de 20€. Un dels amics, que porta uns calçotets blaus, i un home molt barbut ho veuen, i van a recollir-los. Pensen en tornar-los a la dona dels pantalos vermellos, però és impossible. Què hi farem, diuen. I 20 per tu, i 20 per mi. Després l'amic reparteix els diners entre els amics que erem allà esperant. Fins i tot amb l'amic que esperem. Anem a gastar-nos els diners en una gelateria, i veiem un nen escanyolit mirant-se els gelats amb uns ullets, segur que algú dels amics s'oferirà per no demanar-se el gelat tant car que sempre ha desitjat, i compra-se'n un més barat per poder fer-li un present al nen pobre. A la gelateria també hi ha l'home de la barba, que quan ho veu, diu, què carall, aquest nano el convido jo, i li compra el gelat més bo de tots, i li dona 5€ perquè vagi a la croissanteríssima d'en front, a comprar-se el croissantíssim amb més xocolata. El nen escanyolit i pobre dóna mil i una gràcies. L'universitari que treballa a mitja jornada a la gelateria, té un nas d'aquells que fan goig veure mocar, li explicarà a la seva companya, que avui li han donat una propinassa de 3€ i mig! La noia ja sap que d'aquí quatre dies tindrà penjades a les seves delicioses orelles les arrecadetes que van veure l'altre dia a la botiga del pare del noi dels calçotets blaus.

Això és sòlidaritat. És quotidià. Tots, qui més qui menys, ho som.


Ara bé.

Si quan cauen els bitllets, l'amic diu que els ha vist primer. Que se'ls queda ell. L'home barbut diu, si home, que ell ja els havia vist abans que caiguessin a terra, que de cap manera se'ls deixaria robar. Com que erem més amics que homes amb barba, l'amic del pare joier es queda els 40€. El Barbut amb un nas de pam. El noi sense barba és molt solidàri, i decideix després de molt estira i arronsa convidar a una llaminadura als amics. No us podeu queixar, quin amic que teniu! diu. El nen escanyolit és comentari enter els companys, pobre nen pobre, mai podrà menjar un gelat. I decideixen orgullosos de la seva conciència social, donar-li una llaminadura mig rosegada que l'amic, futur joier, ha deixat. El nen de la gelateria continua somniant que un dia menjarà un croissantissím, com el dels contes. Mentrestant l'home barbut renegant i maleïnt la joventut ensopega amb l'universitari, que pensant en les orelletes de la seva estimada, no mira per on va i llença el gelatíssim de meló, plàtan, mandarinq i cocu de mil boles, que sortia a servir a la terraseta. Espatllant el també pantaló vermell del marit de la dona del pantaló vermell (qui ho havia de dir) i espatllant també una propina, i guanyant qui sap quin esbronc.

Això no és solidaritat. I és un exemple.



Tot això no serveix de res. El que vull dir és que la solidaritat a petita escala és egoisme. Per què gastem 6 milions en investigació del dolor crònic, si cada dia moren 24 MIL persones de gana? Per salvar la gent que mor de gana no cal investigar!
És clar que la vida d'un nen d'Àfrica no val el mateix, que el de la iaia, o amiga de la iaia, que té artrosi. O dolor crònic. Jo quan algun dia per les circumstàncies que siguin, tardo en menjar, em fa mal la panxa. I no dura gaire perquè tinc nevera rebost supermercat, i pares. No sé que se sent amb el dolor crònic. Em sembla perfecte que s'investigui, sóc el primer en voler investigar, i en que s'hi inverteixi. Ara bé, que no m'enganyin. Serà el que volgueu, però solidaritat NO.

Les coses pel seu nom. Sisplau. Que no ens enganyin.
¿O SÍ?

Per cert, solidaritat també és, deixar un comentari. :)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

avui al mati he intentat descobrir un nou blog pero ja que es secret durant uns mesos, he decidit ajudar-te amb aquest xollo... no crec que arribis a superar al marc gallucci pero tot sera intentar-ho..jajaja

Cada any em fa mes rabia la marato de TV3 pels interessos que te i les tapaderes que fica per sensibilitzar la gent, jo la primera.
He de reconeixer que cada cop que veia l'anunci dels micos em venia la plorera. Saben com enganyar a la gent o si mes no, com aconseguir sis milions d'euros amb anuncis de primats i el dolor que produeix l'intent d'obrir una caratula del CD horroros musicalment d'aquest any.
Feliz falsedad amigos, llega la navidad... aprovechemos que la gente se vuelve hipocrita y sensible para meter fibra a los cuerpos flacidos y submisos a cualquier motivo solidario. Por eso aprovechamos para sacar mas dinero, beneficiarnos y quedar sobretodo bien y despues olvidarnos de este dia hasta dentro de 365 dias....

Investigar esta molt be, clar que si, pero es com si es volguessin oblidar de l'assumpte i nomes remarcar'lo durant la primera quinzena de desembre...

tot acaba sen un engany, es una llastima que poguem fer ben poc...

de tota manera, espero i crec que d-alguna cosa serviran aquests sis milions...

se m'ha anat la pilota pero com insisteixes tant en l;a teva web.. que..

Anònim ha dit...

HOLA!! jo ja vaig escriure un comentari el dia q tocava, pero resulta que jo i la informatica no som molt amigues saps? i llavors no se perqué no l'has rebut. Bueno ja no m'enrecordo del que havia posat però m'havia quedat la mar de maco. Venia a dir que en el fons TOTS som uns hipocrites amb aixo de la solidaritat, q arriba nadal i ens entra la vena solidaria (a+ a + de la consumista, pro akesta es imposada) i entre regal i regal ens sentim culpables d viure b, no paren d posar anuncis de nens negrets morint-se d gana q ens toquen la sensibilitat. Es fan recolectes de joguines per tot arreu, i es reparteixen entre els nens del tercer mon. visca!! un munt de nens musulmans tindran el seu regal de nadal! Però no hauran sentit mai el nom de pare noel ni el dels tres reis mags, pq resulta que ells no tenen perqué celebrar el neixement de jesus ja que ni son seguidors del cristianisme ni tenen cultura cristiana, ni els ve de tradició ni els hi ha estat imposada...Aix! però quin mal hi ha en donar regals als nens? i lo feliços que estaran amb una barbie sense cap que? mmh si ja sabem que la vida es cruel, i injusta, q uns tenim molt i altres tenen poc, i encara hi ha alguns q tenen moltissim i d'altres que no tenen res. I crec q es bo (més que bo) ser solidari i compartir el que tenim amb els altres però SEMPRE, no només durant unes festes senyaledes, i QUE ET SURTI A TU, no pq de cop apareguin un munt d'anuncis ni pq un munt d'ONGs es mobilitzin ni res semblant.

BON NADAL A TOTHOM (si això es possible!). No t'empatxis massa ni de menjar ni de família que cap de les dues coses pot ser bona.