dijous, de desembre 28, 2006

FELIÇ 2007!

Charles Robert Darwin tenia un cosí, com a mínim, i era Sir Francis Galton. Va ser el "creador" de la nova eugenesia.


L'eugenesia (la nova) surt a partir del descobriment de Darwin de la Teòria de l'evolució de les espècies. El seu lema era: «La eugenesia es la auto-direcció de la evolució humana».
Els Victorians, estaven molt preocupats amb la proliferació demògrafica de les classes més marginals, pobres i ignorants, i també per la disminució demogràfica de classes benestants.
Interprentant la Teoria de les espècies, Galton va pensar (sense saber l'existència dels gens) que els caràcters dolents de les classes marginals s'expandien demograficament, i els bons càracters de les classes benestants disminuïen la seva presencia, generació rere generació. Era com si la selecció natural estigues afavorint l'extinció de els humans bons i estigués potenciant els humans dolents, ja siguin deliqüents, prostitutes, lladregots de tota mena etc.
Evidentment això s'havia d'acabar.
Pels eugenistes havien de potenciar els caràcters bons de la gent bona (ells mateixos), i intentar minvar els caràcters dolents que potraven i transmetien els humans dolents (els altres).
És a dir, intercanviar els papers, pel bé de l'humanitat. (em ve de gust apostrofar i a partir d'ara no avisaré)
Això s'aconseguia de dues maneres, o bé fent que els humans bons tinguin més fills, o fent que els humans dolents en tinguin menys (o cap). O bé fent les dues coses, encara millor.
Evidentment van optar per la tercera opció i van fer la tercera opció, és a dir, les dues coses anteriors alhora, hahaha. L'estat i el govern hi van participar. A molts països. Més de 60.000 persones van ser esterilitzades a Estats Units per impedir que escampessin els seus trets més repulsius. La meitat a l'estat de California. A Suècia, per exemple, 62.000 més. En definitiva el que Galton i companyia volíen fer era, el mateix que es fa amb els caballs, els gossos, o el que s'ha estat fent durant milenis amb tota la ramaderia i agricultura: Fer que els millors (pomes més grans i més bones, vaques amb més llet, gossos més ràpids, etc) tinguessin més descèndencia i que els pitjors (pomes podrides, vaques amb poca llet o llet dolenta, gossos lents i idiotes) poguessin arribar a ser predominants.

Plató en la seva perfectíssima República ja volia que l'estat seleccionés els més tontos per matar-los i els més intel·ligents per crèixer. Ningú vol ser tonto, ni lleig, ni res dolent. Com a mínim en principi. De fet Esparta es practicava una eugenesia (la antiga) que com la de Plató, no era Darwinista, i que tan sols eliminava un cop nascuts, els menys afavorits.

Evidentment els nous eugenistes es van equivocar en algunes cosestes.
Totes per culpa de no seguir un criteri científic, però la més important sens dubte va ser pensar que ells eren millors per procrear que les classes marginals.

Hi ha dos tipus d'eugenesia dintre de la eugenèsia nova, que per cert la paraula (com el nom Eugèni, o Eugènia) vol dir, ben nascut. Com deia és pot dividir en eugènesia negativa i positiva.
Una és basa en potenciar els trets bons, i l'altra la d'eliminar els dolents. Per mi no hi ha gaire diferència. L'absència d'un tret bo es pot veure com un tret dolent, i viceversa, així que són molt fàcils de fer passar una per l'altre. En realitat cap de nostaltres és perfecte (no hi ha excepcions) i per tant en principi tots podriem ser partidaris d'esterilitzar a tothom. Evidentment això no és recomanable.

Avui dia quan una dona està embarassada pot saber si el seu fill patirà alguna anomalía, i evitar-la mitjançant un abortament. No conec cap persona que vulgui sé pare i que desitji tenir un fill, per exemple amb sindrome de Down, tots els futurs pares volen tenir un fill amb 46 cromosomes per cèlu·la, és lògic. Si les noves tecnologies ens donen l'oportunitat de fer que tots els pares tinguin fills sans,
¿per què hauriem de renunciar-hi?
Evidentment aquest exemple és dolentíssim, perquè hi ha abortament pel mig i jo no l'esmento. Però si no hi fós, oi que no dubtariem?
De fet nosaltres, una parella qualsevol de l'espècie Homo Sapiens pot donar vida a quatre mil milions de milions de fills diferents possibles. (això és el producte del nombre d'espermatozoides que un home produeix a la vida multiplicat pel nombre d'òvuls que produeix una dona, que en notació és 4*10^21). La majoria de families ara tenen 2 fills. Probablement no tenen els millors fills que podien haver tingut, i cap dels possibles fills té més dret a néixer
que cap dels altres.
Així doncs, si poguéssim triar com serien els nostres fills, no ho deixariem a l'atzar, sinó que decidirem nosaltres. Si l'atzar pot fer que els nostres fills tinguin un problema de vista, i nosaltres podem evitar-ho, ho evitarem, no? Si es pogués arribar a triar qualsevol cosa. ¿Qui seria capaç, qui es creu tan superior de poder dir: Tu, pots tenir un fill ros alt i fort com el que vols, però jo no vull que el tinguis i no el tindràs.?Qui?

En canvi, a ningú se li acudiria, i si pogués impediria (em sembla) que un futur pare, tries que el seu fill patís insomni, tingués problemes d'oïda i fos coix.

On és el límit¿?

Abans d'acabar tinc unes quantes coses més a dir, haha:

He de dir que un sonat, Hitler, va posar en marxa una perversió d'eugenesia.
He de dir que això va fer que ningú volgués tornar a parlar de la paraula.
He de dir que m'he acabat la naturaleza humana de Jesús Mosterín.
He de dir que m'ha agradat més el que sap que el que pensa.
He de dir que us el recomano a tots.
He de dir que escric això i hauria d'estar fent treball de recerca.
He de dir que falten molts subscriptors.
He de dir que m'està aborrint tant He de dir He de dir He de dir.
He de dir que espero que us hagi agradat i fins aviat.



hm!



8 comentaris:

Bernat ha dit...

Ara si que em trec el barret...Ja que en tinc un ^^.

Has tocat un tema realment delicat. Esta claríssim que un dia d’aquests, no falta gaire, aquest problema se’ns presentarà davant la porta.
Si poguéssim triar un fill a la nostra mida, ho faríem! Però clar, segurament l’estat passaria per davant nostre, i ens diria que només en cas de disfuncions es podria aplicar la modificació genètica o el que sigui. Així doncs, si tots seguíssim aquestes regles, els fills que no tenen problemes seguirien igual i els que en tenen se’ls arreglaria.Tots contents...

Ara bé, si plantejo un exemple sobre uns pares, que tots dos porten ulleres de cul de got, és a dir que no veuen tres en un burro sense elles. Aquests, recorden els seus pares i també en portaven, i van més enrere...Els seus avis també en portaven!
Així que com que les ulleres no afecten al seu cervell, treuen la conclusió del que el seu fill segurament tindrà problemes de vista, i per tant, haurà de portar ulleres de cul de got, però no ho volen, perquè volen que el seu fill sigui pilot d’aeronaus de la NASA, que aviat farà trajectes Terra-Mart, i com tots sabem la NASA no admet pilots que necessiten ulleres. És doncs, quan demanen al estat que els subvencioni un canvi genètic al seu fill perquè no hagi de portar ulleres (òbviament no mencionen el tema de la NASA), l’estat li fa una prova, i certament, troben que el fill de la parella haurà de portar ulleres, l’estat accedeix, i li fan el canvi. Un nou problema: li donem una vista “normal” o una vista d’àguila?, la senyora àguila, quan ens mira, deu pensar, aquests humans tenen problemes genètic amb la vista...Doncs, quin és límit entre solucionar el problema i dotar de superpoders a una persona?

També podria posar un altre exemple: es tracta del fill d’una persona de cognom Ush i de nom Georgewb. El pare, que pensa que és molt important, raona que el seu fill ha d’heretar aquesta importància, per tant pretén que sigui “perfecte” i utilitza les seves influencies per que li facin el canvi genètic, però els seus amics, que volen ser legals, li diuen que primer se li ha de fer una prova, i resulta que el fill que tindrà el senyor Ush serà un nen, i absolutament sà...Però n’Ush no li agraden els ulls marrons ni el cabell castany i decideix imperar als seus “amics” que li facin aquest canvis estètics al seu fill, ells reticents ho fan, però el senyor suprem pensa?!, i diu, ja posats doteu-lo d’unes cames capaces de arribar als 9,5 segons als 100m, d’una agilitat de Bruce Lee, i d’un ossos més forts que el ferro.
Òbviament tots els caps d’estats, potrolistes, rics en general, tindrien fills superforts, superàgils i superàpids...És just? Tenen el poder i els diner, És just? Tenen la tecnologia al seu abast, És just?...

En que convertiríem la humanitat canviant el genomes? Qui ho podria fer? S’extendria aquesta pràctica? Seria dolent que els obrers al caure’s d’un cinquè pis en construcció es poguessin aixecar sense esforç? Ens convertiriem en màquines? Llavors què passaria amb els robots d’Asimov?...És el destí?

He de dir que m’encanta X-men.
He de dir que m’he passat un bon rato escrivint i també tinc un treball de recerca per fer.
I finalment he de preguntar: D'on has tret tota la informació? del llibre?

Ulises ha dit...

He de dir pufi que m'agrada el teu comentari.
He de dir que sembla més un post que no pas un comentari.

La informació l'he tret d'aquí:
-ADN, el secreto de la vida - James D. Watson
-La naturaleza humana - Jesús Mosterín
-www.wikipedia.org

El que passaria amb els robots d'Asimov és clar: no existiran.

Aprofito per dir que el llibre segon diu una cosa interessant, relaciona amb això dels robots.
Diu que els avions, volen però amb una tècnica absolutament diferent a la dels ocells, els vaixells o els submarins "neden" i no imiten per res (evidenment tenen forma hidrodinàmica i tot això) als peixos o màmifers aquàtics.

He de dir que actualment també passa això de que els rics visquin més i millor, i a ningú li sembla injust. (En tot cas a algú li pot semblar injust que tinguin més diners. Però un cop els tenen, a ningú li sembla malament que se'ls gastin en la seva salut.) Així doncs, en aquest sentit no hi hauria diferència.

Merci.

Anònim ha dit...

Ara intentaré expresar la meva opinió clarament.
Jo crec que l'eugenàcia serà un tema que tornarà i justament quan tothom pensi en el senyor del bigoti i que era ultra-nacionalista matava jueus. Però plantagem-se una cosa.
Als països rics hi ha sel.lecció natural? NO. Pensem que passava abans i que passa ara.
- Abans: Nen dèbil neixia es posava malalt, moria i no es reproduia. Nen fort neixia creixia i transmetia els seus gens i així contribuïa a fer una espècie no millor.... ni més intel.ligent(per no caure al parany dels eugenistes) sinó més ben adabtat.
- Ara: Nen dèbil neix, es posa malalt, se li donen antibiotics, es torna a posar malalt, se'l ingressa una setmana, continua vivint.. es reprodueix i passa uns gens defectuosos, pèssims i poc desitjables. ON està la sel.lecció natural??? On anirem a parar els homes dels països "desenvolupats" o "industrialitzats" o "secoritzats. Si ara ens comparem a un nen del tercer món aquest si que segueix el protocol de sel.lecció natural i aquest si que està vivint un procès de sel.lecció natural. Pensem daquí a 1000 anys, els negres o homes amb mel.lanina accentuada esteran molt més adaptats que nosaltres i les seves capacitats seran millors de les nostres...
Que us vull fer veure? la sel.lecció Natural és inavitable i els eugenistes l'única cosa que volien fer era "desviar-la" o "modificar-la", però com ha accentuat l'ulises amb un criteri pèssim que els va portar a la Ruïna i era amb el que s'equivocaven...és com si els homes haguessim triat les pomes petites i amb una gran facilitats a captar cucs, ens hauriem equivocat de criteri, verO??
Bons reis!

Anònim ha dit...

weagh!

acavo de llegir de casualitat un post km vas dexar al flog fa mol, k nose perke no vai llegir en el seu momnt, kexante dk no tingues fotos teves al flog...
si lagues llegit tagues dit k men pasesis xk bellesa not falta per fer algo interesant am l fotoshop...XD

pos eso k si vols em pases fotos, encara k suposu k mes aviat era conya...
en tot cas a vure si ens veiem o pearlem pl msn encara k sigui...k fa mol k nose res d tu...

fins viat..

Unix ha dit...

com pot ser feliç el 2007 si no escrius res?
i no em vinguis amb l'excusa del TR k no cola

Ulises ha dit...

No vull renyar a ningú, però m'hi forceu.
Això no és un xat.



Unai, molt bona la teva apreciació.
Les coses bones se fan esperar.

Bulevar de los sueños rotos ha dit...

He de dir

que no mu he llegit perquè ho trobu massa pal ^^'
I'm sorry baby!

Jo ja el tin acabat, presentat i exposat...

Sort am el teu!!

ptÓ!

Anònim ha dit...

Petita crítica constructiva:
em sembla interessant el que expliques, però aniria molt bé (sense convertir el text en res pesat) posar dates, més que res perquè hi ha coses que surten "de la culturilla general" que personalment no se de quan són fetes i estaria bé saber-ho, més que res per situar-se a l'època.